Hoppa till sidans innehåll

Klubbdressyr


_1050701_copy.jpg

HÄR kan du läsa mer om vår klubbhoppning

Klubbens ambition är att anordna följande klubbtävlingar och träningar i dressyr minst en gång varje termin:

Debutantdressyr: För dig som vill börja tävla eller precis har börjat. I dressyren rids Ryttarmärke III el Ryttarmärke II för fälttävlan. Alternativt LC:1 för dig som kan rida fram mer självständigt i alla tre gångarter.

LC, LB, LA: För dig som redan är igång med ditt tävlande och har tävlat flera gånger tidigare med godkända resultat. Godkänt är över 60%.

Prata alltid med din instruktör angående vilken klass du ska starta innan anmälan. Din instruktör avgör när du är redo för nästa steg/klass i ditt tävlande.

Andra möjliga tävlingar för dig som är i gång i ditt tävlande och vill vidareutveckla dig.

  • Klubbmästerskap dressyr (junior och senior klass) För dig som har startat tidigare klubbdressyrtävlingar med godkända resultat. Gärna på flera olika hästar.
  • Ponnycupen (junior) och/eller Stockholmscupen (senior). Detta är en vidareutbildning för ryttare som kommit lite längre med sitt tävlande och som startat klubbtävling tidigare på LC/LB nivå med godkända resultat på flera olika ponnyer/hästar. 
  •   Dressyrallsvenskan div III. En lagtävling på lokal nivå för de mest erfarna ryttarna.
  • 1* tävlingar för de mest erfarna ryttarna.

Klädsel och utrustning vid programridning

Gärna klubbkläder eller tävlingskläder, annars rider du i hela och rena ridkläder. Hästen ska ha sin vanliga utrustning inklusive skydd. Har hästen pessoabett så ska tygeln flyttas upp till stora ringen.

I debutantdressyr är hjälptyglar är tillåtet. Ridspö är tillåtet på både framridning och på banan, men behöver godkännas av din instruktör. 

Klädsel och utrustning vid klubbtävling

Enligt Svenska Ridsportförbundets Tävlingsreglemente – TR II dressyr, se moment 210. Du kan ersätta kavaj mot klubbtröja- eller jacka, gärna med vitt i halsen.

Ridspö är tillåtet på framridningen, men är ej tillåtet inne på tävlingsbanan. Rutinerade ryttare får lov att rida med sporrar, men rådfråga alltid din instruktör innan.

Hästen får ha benskydd, men inte hjälptyglar. I övrigt skall hästen ha sin vanliga utrustning om inget annat är kommunicerat. Häst med pessoabett så ska tygeln flyttas upp till stora ringen. Ryttaren får byta till vitt schabrak om hen har ett eget, men det är mycket viktigt att sedan byta tillbaka efter avslutad ritt.

Regler vid framridning

  • Det är alltid en vuxen funktionär från ridskolan eller klubben på plats på banan för framridningen. Föräldrar/kompisar/anhöriga får gärna sitta på läktaren.
  • Innan du går in i ridhuset vid framridningen tala om att du kommer in.
  • Håll ett ordentligt avstånd till häst framför och åt sidan. Minst två meter (ca en hästlängd).
  • Trav och galopp på spåret och då gäller högerregeln. Skritta alltid innanför spåret. Om du vill stå still eller göra halt, gör det på medellinjen i mitten på en av de stora volterna.
  • Ryttare på volt lämnar alltid företräde till ryttare som rider på spåret.
  • Vid ridning snett igenom så ropa gärna ”snett igenom” för att uppmärksamma dina ryttarkamrater att du kommer på denna linje.
Uppdaterad: 22 FEB 2022 22:53

Postadress:
Farsta Ryttarvänner - Ridsport
Erika Ahlman, Sjöbrinken 12
13251 Saltsjö-boo

Kontakt:
Tel: 0702089780
E-post: frv@farstaryttarvann...

Se all info